Fermente Üzüm Suyu

Şarap sektöründe yeni bir akım gün geçtikçe yatırım kazanmaya devam ediyor. Bu aslında tüketici talebi, üreticinin fiyat rekabetinden kaçmak için yeni yollar arayışı ve alkol tüketiminin hükümetlerin dikkatini çekmesinden kaynaklanıyor. “ALKOLSÜZ ŞARAP”. Yanlış okumadınız. Özellikle Almanya ve Amerika’da gerçekten ilgi görmeye başladı. Sanırım çalıştığım şaraphanede yeni bir ürünle biz de bu pazara gireceğiz.

Daha önceki yazımda alkol oranını düşürmek veya alkolü uzaklaştırmak için hangi yöntemlerin kullanıldığından kısaca bahsetmiştim.

De-alcoholization
https://www.arielvineyards.com/our_process.html

 

 

Burada aslında düşündürmek istediğim birkaç soru var: 

 

7lKBLZn9_400x400Mesela, alkolsüz şarapta uygulanan tekniklerle alkol tamamen şaraptan arındırılabilir mi?

Bu mümkün değil gibi görünüyor. Genelde bu oran %0.5’lerin altında kaldığı için etiketlerde “alkolsüz şarap” ibaresi yer almakta. Yani tüketirken aklımızda kalması gereken bir nokta.

İkinci soru ise bu alkolsüz şarap aslında sadece üzüm suyu değil mi? 

Kendileri “Fermente üzüm suyudur desem doğru kabul edilir mi? 🙂 Yani üzüm suyu fermente edilip şarap yapılıyor. Sonra bazı tekniklerle alkolü uzaklaştırılıyor. 

Güzel bir üçüncü soruysa, biz bu alkolsüz şarabı yıllandırabilir miyiz?

İşte burada alkollü şarap farkını gösteriyor. Alkolsüz şarabı yıllandırmak imkansız. En fazla 1 yıl bilemediniz 2 yıl. Üstelik saklama koşulları bu ürünü daha çok etkileyecektir. Üstelik alkollü şarabı yıllandırdığınız zaman hissettiğiniz o üçüncül aromaların cazibesi alkolsüz şarapta olmayacaktır diye düşünüyorum.

Dördüncü sorum: Peki normal şarabımdaki aromalar ve tatlar alkolsüz şarapta da olacak mı?

Aslında zor gibi görünüyor. Uygulanan her teknik şarapta bir aroma kaybına neden olmakta bunu siz de tahmin edersiniz. Bilim adamları bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürmekteler. Hem kaliteyi korumak hem de alkolü uzaklaştırmak= “Alkol hariç herşey”. Avrupa’da ünlü birkaç şaraphane bunun için epeyce yatırım yapmaktalar. Şaraptaki aromaları önce ekstrakte edip, sonra de-alkolizasyon işlemini yapıyorlar. Sonra bu aromaları tekrar şaraba ilave etmekteler.

Geleneksel yöntemlerden yıllar geçtikçe uzaklaşılacak gibi görülse de şartlar herşeye yön verecektir. Burada kalite-maliyet-talep-rekabet kartlarına çok dikkat etmemiz gerekecek. 

Sağlığınıza,proost

 

https://www.lefingenieros.com/dewine-rd-project-for-wine-dealcoholization/?lang=en

Best Non Alcoholic Wine? Honest Reviews & Our Picks

Click to access bioconf_oiv2014_02012.pdf