Güzel bir haber alınca-sevinince hemen sakladığım şaraplardan birini açar, sevdiklerimle birlikte yudumlamaktan keyif alırım şarabı. Sanırım hafızamdan bugünkü şarabı silmek asla mümkün olmayacak. Domaine Sylvie Spielmann Gewürztraminer Réserve Bergheim 2013. Üzerinden yaklaşık 3,5 sene geçmesine rağmen zerafetinden hiçbirşey kaybetmemiş. Şişeyi yudumlamadan önce bu üzüm çeşidini anmakta fayda var:
Vitis viniferalar arasında en keskin kokuya sahiptir Gewürztraminer. Aromatik bir üzüm çeşitidir.
Alsace, Fransa
Almanya
Avusturya
Trento-Alto Adige, Italya
İsviçre
Mendicino ve Monterey, Kaliforniya
Kanada
Güney Avustralya
Yeni Zelanda’da çok lezzetli şaraplarını görmek mümkündür.
Tadı Misket ve Riesling’i andırsa da onlara göre asiditesi düşük ve daha baharatlıdır. Hatta “Spicy Traminer = Baharatlı Traminer” olarak da bilinir. Bu şarabın karakteristik özelliği gülü andıran çiçeksi aromalarıdır.
Küçük salkımlı ve vejetatif büyümesi hızlı olduğu için goblet ve uzun budama terbiye sistemi önerilir. Ama Kaliforniya’daki çoğu bağlarda Kordon ve kısa budama yapılmaktadır.
Ampelografi
Salkım : Küçük, konik, hafif gevşek, kısa saplı
Tane : Küçük, oval, pembe
Yaprak : Küçük, yan sinüsleri (oyukları) derin değil, sapındaki sinüs V-şeklinde, birbiri ile bitişik yüzeye yakın,derin olmayan loblar, küçük tırtıklı yaprak kenarları, yaprak önyüzü kabartılı, altyüzü hafif tüylü
Sürgün Ucu : Keçe gibi beyaz, pembemsi kenarlı (margins), genç yaprakları sarımsı-yeşil hafif bronz-kahverengi.
Fransa’da çalıştığım dönemde patronum François Jourdan ile Domaine Sylvie Spielmann’dan şaraplar tatmıştık. Çantama birkaç şişe yerleştirmiştim. Eski maden ocağının bulunduğu Bergheim bölgesinde kurulmuş. Zengin, kompleks, mineralli ve oldukça zarif şaraplar üretmekteler: Sylvaner, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Noir. Şaraplarının yıllandırılabilirlik potansiyeli fazla. Kendilerine has bir derinlik ve kompleksiteleri mevcut. Sürdürülebilir, doğal olmayan hiçbir maddenin girmediği, organik ilaçların bile kullanılmadığı “Biyodinamik Bağcılık” anlayışı bağlarında takip edilmekte.
Tadım Tarihi : 13.Nisan.2017
Tadım Yeri : İzmir
Parlak, berrak, derin altın sarısı renginde. Akıcı-hafif kalın
gözyaşlarına sahip beyaz şarap. Burunda, temiz, oldukça yoğun-zengin aromalara sahip öyleki kadehin içine burnu daldırmadan aromalar el kaldırmaya başlıyor. Portakal kabuğu, ananas, mango, liçi ve bal. Baskın tropikal meyvelerin arasından çok hafif bir gül kokusu da biranlık kendini hissettirdi. Damakta, off-dry diye tabir edilen sek şarap ama hafif şeker kalıntısı hissi var. Düşük-orta asiditeli, gövdeli, burunla damağın uyumlu olduğu; mineral ve turunçgil tatlarının özellikle de greyfurt tadının hissedildiği, oldukça uzun, dengeli bir şarap. Alkolü orta-hafif yüksek olmasına rağmen kesinlikle aroma ve tatları maskelemiyor (%13.5 v/v).
2014 yılında Şarap yapımcısı ile konuştuğum zaman aldığım notlardan:
“iyi beyaz Bourgogne’lar ve Yeni Dünya Chardonnay’leri gibi Gewürztraminer şarabının da ideal servis sıcaklığının 10-12 ⁰C arasında olması gerekir.” (Aynı zamanda şaraba uygun yemekleri sıralarken karnımı acıktırmadı değil :-)) Bu güzel floral şarabın aperatifler, mezeler (özellikle kendisi Lübnan mutfağından bahsetti.), narenciye soslu balıklarla, egzotik yemeklerle ve Korsika peyniriyle çok hoş içildiğini söylemişti.
Gewürztraminer’in yoğun aroma ve lezzetini düşündükten sonra makarnayla beraber iyi gideceğini düşündüm. Pesto soslu- bir de Van Otlu Peyniri eklenirse:-)
“Hayatı Farklı Kılan, Lezzetleridir.”