Her şarabın bir hikâyesi vardır. Şarap üreticisi bu yolculuğunu sizinle paylaşmaktan büyük zevk duyar. Şarap yapımcısının yüzündeki tutkuyu hikayeyi dinlerken anlamak çok kolaydır. Unutulmaz bir anı olmasını sağlamak sizin elinizde…
Şaraphane nasıl kuruldu?
Şaraphanenin kendisine ait bağlarda hangi üzümler yetişiyor?
Hangi üzümler – nereden temin ediliyor?
Toprak yapısı nasıl? Şarabın tadındaki etkileri?
Üretimin en iyi olduğu yıllar hangileridir? Neden?
Yılda ne kadar şarap şişeliyorsunuz?
Hangi şaraplar hangi sürelerle fıçıda yıllanıyor?
Şaraphanenin en tanınmış şarabı hangisi?
Hangi şarap hangi yemekle iyi gider?
Dikey Tadım : Belirli bir üreticinin belirli bir şarabının farklı yıllardaki üretimlerinden örneklerin tadımı. Örneğin, Kayseri’den Vinolus Kalecik Karası’nın 2013-2014 ve 2015 üretimlerini tercih edebilirsiniz.
Yatay Tadım : Bu yöntemde, belirli bir şarabın aynı yıl içerisinde ve aynı bölgedeki farklı üreticiler tarafından imal edilmiş örnekleri sunulur. Örneğin, Urla Yarımadası’ndaki 2012 üretimi SYRAH’ı tercih ettiğinizde, bu özellikleri taşıyan fakat farklı şaraphanelerden gelen şarapları seçmeniz gerekir.
Kör Tadım : Burada tadılacak şarabın kimliği saklı tutulur. Herhangi bir şaraphanenin, bölgenin yada üretim yılının yol açabileceği ön yargı devre dışı bırakılmış olur. Hatta bu tip bir tadımda düşük kaliteli bir şarabı da diğerlerinin arasına katarak yorumları takip edebiliriz.
Yemek-Daveti bir sahne performansına benzer. Başlangıç – Zirve – Final. Misafirleri hemen buyur etmektense, yemekten önce atıştırılacak şeylere eşlik edecek hafif bir içkiye ihtiyacınız olacaktır. Örneğin, Vinkara Yaşasın Köpüklü Şarap. Sıcak-Soğuk Mezeler. Aperatif olarak sunulanların iştah açıcı olması gerekir ve köpüklü şarap buna gayet uygundur.
Şişede yarım kalan şarabımızı 2-3 gün daha muhafaza edebiliriz. Ancak içindeki hava, vakumla uzaklaştırıldıktan sonra. Yada yüzer kapaklı tank misali, şarabın yüzeyi kapatılarak. Diğer bir alternatif yol da, şarabın içine birkaç bilye atın. Şarabın seviyesi şişenin en üst noktasına ulaştığında mantarı takıp şişeyi buzdolabına yerleştirebilirsiniz.
Şarabı Tortudan Kurtarmak: Şişeyi dik konumda uzun süre bekletelim. Tortu şişenin dibinde toplanır. Birkaç gün sonra, mantarı çıkarırken şişenin sallanmamasına özen gösterelim. Karafın yanına bir mum yada fener. Yavaşça şarabı karafa boşaltalım ta ki tortu şişe boğazına yaklaşana kadar.
Eğer karafınız yoksa ve şaraba nefes aldırmak istiyorsanız, mantarı çıkarıp şişeyi açık olarak bekletmek şaraba nefes aldırmak değildir. Şişe boynu içeri yeterince hava girişine izin vermez. Şarabınızın havayla temasını istiyorsanız, şarabı kadehinize doldurun, hafifçe çalkalayın ve bir süre dinlenmeye bırakın.
Şarabı tam sunacağımız zaman içinde küçük mantar tanecikleri veya tor
tu bulunduğunu gördük diyelim. Panik Yok. Hemen kahve filtresiyle süzerek kadehe aktarabiliriz. Şarabın lezzetinde herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacaktr.
Uzun bir yolculuktan sonra şaraplar muhakkak içilmeden önce 2-3 hafta dinlendirilmeleri gerekir. Mesela, bu yüzden Uluslararası Şarap Yarışmaları’na şarapları erken göndermekte fayda var.
Piknik-Havuz Şarapları : Bu durumda gövdeli bir şaraba hiç gerek yok. Serinletici birşeyler her zaman tercih edilir.
Beyaz : Özellikle de meyve aromalı şaraplar
Pembe: İyi soğutulmuş sek bir Rosé
Kırmızı : Hafif gövdeli serin içilebilecek
Eğer yiyeceklerle şarap arasında herhangi bir uyum yakalayamazsanız, önce yemeği bitirip ardından şarabınızın tadını çıkarın.