30 Haziran Cuma gününden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası ile birlikte, normallerinin üzerinde hava sıcaklıkları seyretti. Mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde gerçekleştiği duyurulmuştu.
Bağlarda bazı salkımlarda büzüşmeler-buruşmalar-yanıklar görüldü. Kimi yetiştirici bunun nedenini güneşe – hava sıcaklığına bağladı. Aşağıdaki resime göz atalım. Salkımdaki bu rahatsızlıkların hepsi aşırı sıcaktan kaynaklanmamaktadır :
Güneş Yanığı : Manisa – Alaşehir’deki üzüm yetiştiricilerinden biri aşırı sıcaklardan dolayı % 40 ürün kaybı yaşandığını fotoğraflayıp göndermiş. Bağlarda 45 °C güneş yanığı zararı olduğunu belirtmiş. Yüksek sıcaklık – UV radyasyonu sonucu salkımın güneşe maruz kalan tarafında görülür. Ben-düşme döneminden önce güneş yanığı oluşmussa kırmızı ve beyaz üzüm çeşitlerinde kahverengimsi renk bozukluğu oluşur. Ben-düşme ve ben-düşmenin hemen sonrasında kırmızı çeşitlerde zayıf renk gelişimi görülür ve dönem boyunca pembemsi kalan taneler vardır. Ben-düşme döneminden sonra görülen güneş yanıkları meyvenin daha az renkli ve parlak görünmesine neden olur. Taneler çatlar. Fazla güneş yanığı sonucu da taneler kurur.
Manisa-Alaşehir
Su Kaybı : Taneden terleme yoluyla su kaybı yaşanabilir. Bu da tane ağırlığını düşürür ve şeker konsantrasyonunu artırır. Bu genelde olgunlaşma periyodunun sonuna doğru görülür. Tanenin kalitesine herhangi bir negatif etkisi yoktur, görüntü dışında. Biraz sulama yapılabilinir.
Salkım Sapı Nekrozu : Çiçeklenme, ben düşme yada ben düşmenin bir sonraki evresinde oluşabilir. Patojen kaynaklı bir durum söz konusu değildir. Bu sorunun oluşumunda 2 büyük etmen vardır : Hava Koşulları ve Asmanın Besin İhtiyacı. Çiçeklenme döneminde düşük sıcaklıklar ve yüksek nem, yahut ben-düşme’den sonra görülen aşırı yağmurlar, Kalsiyum-Potasyum miktarları, düşük azot miktarı bu soruna neden olarak gösterilebilirler. Belirtileri ilk olarak tane saplarında (pedisel) siyah noktalar şeklinde görülür. Daha sonra bu lekeler salkım saplarını iyice kaplar ve salkım sapı canlılığını kaybedip siyah-kuru bir görünüm kazanır. Bu durum tanelere su ve besin maddelerinin taşınmasını engeller. Dolayısıyla da tanede şeker birikimini engeller, tane ekşi kalır ve büzüşür.
Şeker Birikimi Sorunu : Tanelerde düşük şeker içeriğinden dolayı ani bir büzüşme meydana gelebilir (Brix ve ozmotik basınç değerleri düşüktür). Belirtileri salkımın hertarafında da olabilir, sadece alt ucunda da. Olgunlaşma döneminde belirtileri ortaya çıkar. Salkım Sapı Nekrozundan farkı sap kısmı yeşil kalır.