Yabani Otlarla Mücadele

 

Organik bağcılıkta en büyük sorunlardan biri yabani otlardır. Bağcılıkla uğraşmak istiyorsak dikimden önce toprağın titizlikle hazırlanması uzun dönemli bir getiri sağlayacaktır. Ama işte yabani otlarla mücadele etmek okadar kolay değildir: Emek ister-Zaman ister-Sabır gerektirir…En önemlisi uzun dönemli otlardan kurtulmaktır. Peki organik bağcılıkta bunlardan kurtulmanın yolları var mı?

indir

Bunlardan biri bildiğimiz Sirke. Yapılan araştırmalara göre belirli bir dozda sirke içeren çözelti otların kurumasını sağlayacaktır, özellikle güneşli günlerde uygulanırsa. Yalnız şöyle bir durum söz konusu: Bu çözelti çok genç (15 cm’den küçük) otlarda etkinliğini gösteriyor.

 

indir (1)

Yıllık otlardan kurtulmanın bir yolu da toprağı disk yada pullukla sürmek olacaktır. Çapalama hem insan gücü gerektirir hem de maliyeti yüksek olacaktır. Birkaç hafta bu işlem yapılır. Aralarda sulama yapılarak otların tekrar yeşermesi teşvik edilir. Ardından hemen toprak yine sürülür. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken nokta otlar tohuma geçmeden önce sürme işlemi uygulanmalıdır. Geciktirildiği takdirde zaman ve emeğinize yazık olur.

mulch-machine

Eğer büyük bir alanı temizlemeyi düşünüyorsak, güneşten yararlanmak ta büyük katkı sağlayabilir. Malçlama gibi plastik örtü ile toprak yüzeyi kaplanır. Artan sıcaklık artışı ile ot  temizliğinin yanısıra patojenler üzerine de etki gösterecektir.

 

Başka bir yolda keçi ve koyunlardan yararlanmak olacaktır. Yalnız otları arasıra biçmekte fayda var eğer hayvanlar kullanılacaksa. Benim önerim kış döneminde yapraklar düştükten sonra koyunları bağlara salmak olacaktır. Doğal gübre de toprağa kazandırılmış olur. Keçiler biraz agresif oldukları ve tırmanmayı sevdikleri için bağlara zarar verebilir. Bunlardan faydalanmanın en güzel zamanı dikimden önce olacaktır.

Kimyasal ilaçlardan  hiç bahsetmek istemiyorum. Bu yöntemle ot temizliği sağlanırken toprağın ölümüne neden olduğunuzu unutmayın.

images (1)