İngiltere’de 4-5 sene önce yapılan bir araştırma:
Kırmızı şarap tüketen : Üniversite mezunu
Beyaz şarap tüketen: Boş zamanlarında evde vakit geçirmeyi seven insanların tercihi
Roze’yi sevenler : Karizmatik ve hayatlarında değişiklik yapmayı sevenlerin zevk aldığı bir şarap sonucu çıkmış. OLALA…Rosé’yi hafife almayayım ozaman 🙂
“New York’ta yaz yaklaşıyor- Rosé canlanıyor.”
Akşam yemeğinde ne yiyeceğimize karar mı veremedik, ozaman aç bir roze! Kırmızının gövdesi-beyazın calılığı asiditesi 🙂
Roze Yapım Tarzı
Değişik yapım teknikleri mevcut, geleneksel Fransız stili-özellikle Rhône ve Anjou, Kaliforniya’nın Beyaz Zin’leri, Cab’leri, Merlot’ları…Bu farklılık şarap yapım yöntemlerinden kaynaklanmaktadır. Aslında 3 grupta toplamak özetler bu konuyu:
- “Blanc de Noir, Vin Gri yada Blush” siyah üzümlerin çatlatıldıktan sonra hemen preslenmesi- mat pembe renkli bir şarap
- “Rosé” Kısa Süreli Maserasyon (Kısa Kabuk Teması)
- Kırmızı şaraptan çok az miktarda beyaz şaraba katma yöntemi
İlk teknikte, kırmızı üzümler beyaz şarap yapım tekniğinde olduğu gibi işlenir: Amerikalılaın en ünlü şarabı : Beyaz Zinfanfel. Kaliforniya’daki Sutter Home Winery tarafından keşfedilmiş. Bağlardan çok miktarda Zinfandel elde etmişler. Bakmışlarki Amerikalılar beyaz şarabı daha çok tercih ediyor, o zaman beyaz Zin yapalım demişler. Beyaz şarap yapar gibi Zinfandeli işlemişler. Sonuçta siyah zinfandelden pembemsi bir şıra çıktığını farketmişler. İşte Beyaz Zin bu şekilde doğmuş ve adının Blush(Pembe) olmasına böyle karar verilmiş. Fransızlar buna vin gris- gray wine derler. Bir Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot yada Pinot Noir’dan da pembe şaraplar bu şekilde yapılmaktadır. Aslında çoğu blush şarapta biraz kalıntı şeker de mevcuttur. off-dry
İkinci teknikte, biraz daha zarif Roze’ler yapılır. Meselâ bir Provence, bir Anjou yada İspanya’nın Rosado’s ‘u gibi. Avrupalıların, Rosé şarapları bizden daha çok ciddiye aldıkları kesin. Yalnızca Provence yılda 150 milyon şişeden fazla üretim yapabilmekte.
Bir de bizim Saignée diye adlandırdığımız, kısa süreli maserasyonla elde edilen bir roze türü var ki kırmızı şarap yaparken maserasyonda bekletilen şıradan alınarak yapılır. Geriye kalan tanktaki şırada (kırmızı şarap yapılacak olan) hem renk daha koyu hem fenolik maddeleri daha yoğun (tanenler), hemde yoğun aroma ve tatlar oluşur.
Son teknik biraz hileli gibi mi görünüyor? Aman sakın öyle zannedilmesin. Çoğu Fransız pembe şampanyası bu yöntemle yapılmakta. Çünkü yeni sıkılan üzümleri kullanarak köpüklü şarap karakterini ve rengini ayarlamak hiç kolay değildir.
https://www.facebook.com/internationalrosechampionship/
Pembe -Turuncu?
Çoğumuz Roze şarapların parlak pembe renkte olmasını bekleriz. Şöyle morumsu hafif röfleleri olan genç rozeler. Bu durum kimyasal reaksiyonlara bağlı. Yıllandıkça yavaş yavaş turuncu-somon renkleri görmek de mümkün pembe renklerden sonra. Sakın yanlış anlaşılmasın. Bu bir bozulma işareti değildir. Tamamiyle kırmızı üzümdeki renk pigmentleriyle alakalıdır. “Mavi pigmentler” Kırmızı pigmentlere göre daha az stabil, çabuk parçalanabilen, reaksiyona çabuk girebilen pigmentler. Sonuçta mor röfleler kaybolur, tuğla kırmızısı tonlar görülür. Kırmızı şarapta bunu farketmek çok zordur pigment yoğunluğundan dolayı.
Eğer pembe şarabınız turuncu renge dönüştüyse ne yapacaksınız?
Uzun süredir tartışılan bir konu aslında: Fransızlar buna Œil de Perdrix der, Amerikalılar Eye of the Partridge, Türkçe’mizde Keklik Gözü ile tabir edilir. Mat Pinot Noir şarapları için kullanırlardı bu terim ama Roze şarap tadımında da kullanılmaya başlandı. Kekliğin belirgin turuncu iris tabakası… Lezzeti değişmeyecektir. Korkmayın. Korkulacak nokta eğer şarap kahverengi tonlarına kaydıysa…Kesin oksidasyon olmuştur. Zaten şişeyi açar açmaz kendini kokusuyla da belli eder.
Roze Oynayalım!
Şarapta şöyle meyvemsi, diri asiditeli bir Beyaz seçelim. Yerel-yabancı çeşit farketmez, önemli olan sizin damak zevkiniz. Hafif kalıntı şeker de varsa Roze için süper olur ama okadar da önemli değil.
Kırmızı eklerken dikkat ama. Her kırmızı olmaz. Şöyle meşe görmemi olan kırmızılardan bulmak gerekir. Aslında adaylarda fenol profilleri ve özgü karakteri ile kendilerini ispatlamış olmaları yeterli 🙂
Malbec–mükemmel
Syrah/Shiraz, Zinfandel– nasıl hayır derim ki…
Cabernet, Merlot– güzel olur ama dediğim gibi meşe karakterine dikkat etmek gerek.
Beyaz 99mL 98 mL …………………………………………..90mL………………….
Kırmızı 1mL 2 mL 10mL………………….
%1 %2 %10 %20
%1-10 damak zevkinize oturmadıysa %10-20 arasında kırmızıyla oynamaya devam. Bir de bakmışssınız ki ortaya bir İtalyan Chiaretto, bir İspanyol Claret çıkarmışsınız 🙂 pembedense hafif kırmızıya doğru…
Afiyetle,,,