Ooo kutlama var! İşte orada güzeller güzeli bir şarap. Aman ziyan olmasın son kadehi de alalım derken karşımıza çıkan bu kristaller ! Parlak taşlar !
Bunlar TARTARAT korkmayın. Bir şarap hatası bile değil 🙂 Şarabın tadını değiştirmez ama görsel olarak kadehinde bunlarla karşılaşmak istemeyen olabilir. O anda da süzmek çözüm değil. Afiyet olsun!
Önlemi var mı? Var, olmaz mı? : SOĞUK STABİLZASYON.
Bu uygulamayı fermentasyon sonunda yahut şişeleme öncesi herhangi bir zamanda yapmak mümkün. Soğuk stabilizasyon ile potasyum birtartaratlar çökerler. Aynı zamanda şarabın asitliğinde de değişiklik görmek mümkündür, şarap biraz yumuşar.
Uygulama nasıl mı yapılır? Sıcak değeri, suyun donma noktasına yakın bir değere yada altına düşürülerek belirli bir süre bu değerde tutulur. Düşük sıcaklık- az süre! Mesela, 1-3°C yaklaşık 2 ay, -6 – -4 °C‘de 1 hafta gibi bir süre yeterli olabilir.
Long Island’da şarap yaparken bu konuda şanslımıydık yoksa şansız mı orası muamma.😄İşletme için : Uygulama Bedava !
Eğer şarabınız sürekli 15 °C civarında saklanacak ve bu sıcaklıkta servis edilecekse tabiki uygulamaya gerek duyulmaz. Çünkü kristaller ortam sıcaklığı düştüğü zaman kendini gösterir. Ama kimin nasıl saklayacağını ve servis edeceğini bilmediğim için risk almayı istemem doğrusu.
Acaba şarabıma uygulamaya gerek var mı diye sorarsanız, bunun için de bazı şaraphanelerde soğuk-stabilizasyon (Tartarat Stabilitesi) testleri uygulanmakta. Bu analizlerde iletkenlik metodu esas alınır. Test numunesi filtre edilip , soğuk su banyosuna koyulur. llk iletkenlik değeri ile belirli bir sürenin sonundaki (potasyum hidrojen tartarak eklemesi yapıldıktan sonra) değerle karşılaştırıp değerlendirilir. Şarap yapımcısı zaten bunu hesaplar. Sonuca göre şaraba soğuk stabilizasyon süresini kısaltmak isterseniz de nekadar Potasyum hidrojen tartarat (Cream of Tartar) katılacağına da karar verir.
Küçük ölçekli işletmelerde yada evde şarap yaparken belki bu size biraz zor ve masraflı gelebilir. Benim önerim mesela -4°C’de 3 gün yada +4°C’de (buzdolabında) tam bir hafta bekletin şarap numunesini ve sonra görsel olarak değerlendirin. Eğer oluşmamışsa soğuk stabilizasyona ihtiyaç duymaya bilirsiniz. Doğa Ana bu! Üzümde K’yı artırır da azaltır da 🙂
Evde şarap yapanlar, eğer soğuk stabilizasyon bana çok masraflı olur derseniz, bir yol daha var. Ama ticari işletmelerde kullanımına izin verilmez (ülkelere göre değişir). Sizin tercihinize kalmış. Metatartarik Asit. Ama ben olsam ev şarabı yaparken tartarat “varsın olsun şarabımda, nasıl olsa lezzetini değiştirmez ” diye düşünür, içine hiçbir ekleme yapmam.
Büyük işletmeler içinse bir madde daha var. Kısa sürede ürünlerini piyasaya sürecek olanlar için. Ben, beyaz ve rosé şaraplar için kullanmıştım. Açıkçası etkisini de gördüm. Tabii bu, unutmayın sizin teruarınıza bağlı olacaktır (Üzümde oluşan K miktarı). Celstab. Deneyebilirsiniz.