2. Yağış
Bir bölgedeki yağmur miktarı üzümlerin ve yapılacak şarabın kalitesini etkiler. Genelde 500-600 mm (~ 22 inç) yağış alması, asmaların sulama yapılmadan hayatta kalması için yeterlidir. Yeterli yağış ile topraktaki su miktarı artar. Yaz döneminde sulama yapalmasına gerek kalmaz.
Bahar dönemindeki aşırı yağmur çiçeklenmeyi, tozlanmayı ve döllenmeyi olumsuz etkiler. Bunun sonucunda da tane tutumu azalabilir. Ayrıca nemli ortam mildiyö ve diğer hastalıklara neden olur.
Yağmurlar ben düşme (veraison)-hasat döneminde yağarsa, toraktan aşırı su alımı nedeniyle tanelerde şişme ve çatlamalar oluşur, daha sonra bu da ürünün bozulmasına, küflenmesine ve mildiyö gibi mantari hastalıkların oluşmasına yol açar.
Ayrıca tanelerde tat aromalarının seyrelmesini ve şeker/asit dengesinin bozulmasını sağlar.
Diğer bir dezavantajı, toprak yapısına bağlı olarak mekanik yolla gerçekleştirilen hasatı da zorlaştırır.
Sis, bağın sıcaklığını etkileyen faktörlerden biridir. Ilık günleri soğutup, serin gece ve gündüzleri ılıtır. Asil küf denilen Botrytis cinerea’nın oluşmasına neden olur. Bu da yapılacak şarabın kalitesini etkiler.
Dolu, ilkbahar ve yaz başında kendisini gösterir. Dolu yağışı nedeniyle asmaların yaprakları zarar görür, dolayısıyla fotosentezi olumsu etkiler. Taneler de zarar görür.
Rüzgar, küçük sürgünleri kırabilir. Hızı 3m/sn’den daha yüksek rüzgarlar, stomaların kapanmasına ve fotosentez aktivitesinin düşmesine yol açar. Özellikle soğuk yörelerde rüzgarlı yerler daha soğuk olduğu için asmalar daha zayıf gelişir. Öte yandan, hafif rüzgarın olumlu etkisi ise, bağ içinde havalanmayı sağlayarak hastalıkların azalmasına yardımcı olmasıdır.
Referanslar
Bağcılık El Kitabı, Prof. Dr. İbrahim Uzun, Hasat Yayıncılık, 2011
Montpellier SupAgro – Viticulture Lecture Notes
Geisenheim University- Viticulture Lecture Notes
http://www.winespectator.com/drvinny/show/id/48698
http://www.calwineries.com/learn/grape-growing/climate