Kaliforniya macerasından sonra Kuzey Atlantik’in doğusuna, Long Island’a, yelken açıyorum. Merak, seyahat tutkusu ve hayaller biraraya gelince insan yerinde duramıyor. Her gittiğim yerde yeni bir şeyler öğrenmemin yanısıra bildiklerimi de kullanmamın ortaya çok güzel şeyler çıkardığını görüyorum. İşimi gerçekten SE-Vİ-YOR-UM. En güzel taraflarından biri de şaraphanelerin çalıştığım yıla ait tadım için şaraplar göndermesi. Burada nasıl bir iş çıkardığımız ortaya çıkıyor 🙂 New York’a geçmeden önce kitapları-interneti taradım-ön bilgi edinmek her zaman bölgeyi daha iyi öğrenmemi sağlıyor.
New York eyaletinde, 1976 yılından sonra şaraphane sayısında büyük bir artış görülmüş. Bu bölgede yetiştirilen üzümler :
Geç hasat (Late Harvest) yada Icewine (Eiswein) yapmak için bu bölgede özellikle Vignoles kullanılmaktadır. Arkadaşlarım özellikle Riesling’i önerdiler. En kaliteli şarapların Riesling ile yapıldığını söylediler. Finger Lakes Ava’da (Amerikan Bağcılık Bölgesi, American Viticulture Area) yetiştirilen Chardonnay üzümünden yapılan beyaz şarabın ise Burgonya’ya tek rakip olduğu dedikodusu var.
Lake Erie aynı zamanda Chautauqua olarak da bilinir. Kaliforniya’nın dışında en büyük üzüm üretimi yapılan bölge. Concord üzümü bu bölgede hakimiyeti elden bırakmıyor.
http://www.lakeeriewinecountry.org/wineries
Niagara Bağları‘nda, Pinot Noir’ın saçlarını özgürce dalgalandırdığı söylenir. Warm Lake Estate, 2005 yılından itibaren bölgenin hakimi. Bunun dışında Niagara Şarap Rotasını oluşturan başarılı butik şaraphaneler de var.
http://www.thecuriouscreature.com/2016/05/04/niagara-escarpment-wineries/
Finger Lakes, New York’un en önemli şarap bölgesidir. Nasıl olur da böyle bir iklimde üzüm yetişir-şarap yapılır demeyin. Nehirler, bağcılık için uygun mikro-klimayı oluşturmakta. Cayuga ve Senera göllerinin etrafının en iyi mikro-klimaya sahip olduğu söylenir. Bu göller oldukça derin ve ısıyı daha uzun süre tutabiliyormuş. New York’ta yapılan şarapların hemen hemen yarısı bu bölgeden çıkmaktadır. Bu bağ alanında yerel Amerikan çeşitleri (Catawba, Concord, Delaware ve Niagara), Fransız hybridler (Aurora, Baco Noir, Chelois, De Chaunac ve Seyval Blanc) yetişmektedir. Bunun yanında Vitis vinifera çeşitlerinden Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir ve Riesling de buraya nüfuz etmiş.
- Seneca Gölü : 183 metre derinliğinde. Gölde donma olmuyor ve civarın ısınmasına yardımcı oluyor (Mikro-klima). Bu alan daha çok Riesling, Köpüklü Şarap, Pinot Noir ve Icewine’da uzmanlaşmış görünüyor.
- Cayuga Gölü : Mikro-iklimin oluşmasında dik vadi yamaçları ve bu gölde biriken ısının yayılması oldukça etkilidir.
Bu göller, Kasım ayında ısıyı depolar ve bağ alanlarının çevresinde hava sıcaklığını artırır. Aromatik Riesling ve Chablis tarzı Chardonnay buradan denenecekler listesine girdi bile …
Hudson Nehri Bölgesi : Fransız-Amerikan üzüm çeşitleri ilk burada yetiştirilmeye başlanmış, Seyval Blanc ve Baco Noir. Chardonnay ve Cabernet Franc için de iyi bir ev sahibi olduğu anlatılır. Dik yamaçlar, meltemi çevreleyerek burada uygun ılıman bir iklim oluşmasını sağlamaktadır. Yaklaşık 50 şaraphane bulunmakta.
Long Island : 40 yıllık bir geçmişi var bu sektörde. 2 önemli bölgesi mevcut üzümlerin yetiştiği. North Fork (Kuzey Çatalı) [Çoğu Şaraphane burada] ve South Fork (Güney Çatalı, Hampton). Drenajı iyi, kumlu bir toprak yapısı ve serin-okyanusal bir iklime sahip olan Long Island, Bordo’yu anımsatıyor. Klasik Bordo üzümlerini burada görmek şaşırtıcı değil; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ve Sauvignon Blanc.